περί ΚΛΩΣΤΗ...

Πήγαινε κάτω

περί ΚΛΩΣΤΗ...

Δημοσίευση από ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Την / Το Τετ 17 Δεκ 2008, 4:02 pm

εδώ θα αρχίσουμε να ανταλάσσουμε γνώσεις και γνώμες γύρω από τον τόσο ιδιόμορφο και μοναδικό ρόλο του κλώστη ή γυριστή, ρόλο που απαντάται μόνο στο πολυφωνικό τραγούδι. στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ μια άσκηση εξοικείωσης με τα διαστήματα από τα οποία περνάει τονικά το γύρισμα στις, κατα τα άλλα, αυτοσχεδιαστικές διαδρομές του είναι η φωνητική μίμηση του παιξίματος του βιολιού στην Ήπειρο. οι 4 τόνοι - τονική, υποτονική, τετάρτη κάτω και πάνω- αναλογούν στο ρόλο του γυριστή. το βιολί στην ηπειρώτικη κομπανία προσιδιάζει στο ρόλο του κλώστη με το κλαρίνο σαν παρτή και το λαούτο σαν ισοκράτη. υπάρχει, μάλιστα, μια ηχογράφηση που αποτυπώνει ανάγλυφα τις αναλογίες ρόλων οργάνων και φωνών - το "ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΜΟΙΡΟΛΟΪ" που ηχογράφησε ο ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ με τον αδελφό του στο βιολί και το ΧΡΗΣΤΟ ΖΩΤΟ στο λαούτο.

εμείς, σαν αρχή, να παραπέμψουμε σε δύο βιβλιογραφικά λήμματα σχετικά με την ανημίτονη τεχνική του ηπειρώτικου βιολιού που τούτες τις μέρες μελετούμε:
-ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΝΑΚΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ" σελίδα 276
- SAMUEL BAUD BOVY "ΔΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ"σελίδα 38
όποιος ενδιαφερόμενος ας ανατρέξει σε αυτά, όποιος δεν έχει τούτα τα βιβλία τούτες τις γιορτινές ημέρες ας τα αγοράσει. αξίζουν!
θα απανέλθουμε όταν θα έχουμε χρόνο να μεταγράψουμε αποσπάσματα από τα δύο λήμματα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Registration date : 07/12/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης