ΑΝΘΡΩΠΟΙ & ΠΟΝΤΙΚΙΑ ή όλα τηλεόραση...

Πήγαινε κάτω

ΑΝΘΡΩΠΟΙ & ΠΟΝΤΙΚΙΑ ή όλα τηλεόραση...

Δημοσίευση από ΑΧ ΩΧ ΩΧ... Την / Το Κυρ 07 Δεκ 2008, 3:24 pm

Να δεις πως το έγραφε ο Σεφέρης πριν 80 ολόκληρα χρόνια: "Όλα τηλεόραση, δύσκολα αγγίζεις κάτι από κοντά". Γιατί, τι νομίζεις; Τηλεόραση είναι μόνο το γνωστό χαζοκούτι; Είναι και πολλά άλλα και, εντέλει, ένας ολόκληρος τρόπος ζωής για τους πολλούς από εμάς. Όλα τηλεόραση!

Να εξηγηθώ κι ας προκαλέσω. Τηλεόραση είναι για μένα και το youtube και το myspace και το facebook και το κόλλημα απέναντι σε κάθε είδους οθόνη, όταν αυτή η οθόνη αναλαμβάνει την επικοινωνιακή διαμεσολάβηση με τον κόσμο. Τηλεόραση είναι να επαφίειες την κοινωνικότητά σου σταυς χειρισμούς των ποντικιών και τις οθόνες των υπολογιστών. Τηλεόραση - τυφλεόραση.

Κάπου διάβασα ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με την τηλεόραση γνωρίζουν τη φύση, τα ίδια τα ζώα από την τηλεοπτική τους εικόνα και όχι από την πραγματική τους ύπαρξη. Βλέπουν μια κότα σε μια εκδρομή και αυτή προσομοιάζει με την αρχετυπική τηλεοπτική της εικόνα. Η σχέση του αρχέτυπου και η σχέση αναπαράστασης έχουν αναστραφεί.

Όλα τηλεόραση! Έτσι οι διαδικτυωμένοι προτιμούν ενστικτωδώς την εικόνα των πραγμάτων από τα ίδια τα πράγματα. Προτιμούν τα βιντεάκια και τα mp3 στο ίντερνετ από το να ζήσουν ζωντανά τη μουσική, τα γλέντια, τα πανηγύρια. Τα βλέπεις με το κινητό τους να καταγράφουν γύρω τους, να τρέχουν να κάνουν download, να κοπιάρουν ό,τι πέσει στο χέρι τους. Έχουν ξεχάσει να γράφουν, το χέρι τους ασυναίσθητα ψάχνει ένα ποντίκι όταν έχουν κάτι να πουν. Άνθρωποι και ποντίκια!

Τα διαδικτυωμένα παιδιά έχουν μάθει μόνο να κατεβάζουν, να παίρνουν. Η στάση της ζωής τους παθητικοποιείται όλο και περισσότερο και η λογική τους από τη φάση του πάρε δώσε που κάποτε κυριαρχούσε σε όλα τώρα είναι μόνο στο να παίρνουν χωρίς να δίνουν τίποτε. Και φυσικά δεν μιλάω για λεφτά. Μιλάω για την ίδια τη ζωή.

Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για ό,τι κυοφορείται ως αύριο από μια τέτοια γενιά. Ξέρω ότι υπάρχουν κι εξαιρέσεις άξιες και συναρπαστικές. Όπως τα παιδιά που βγαίνουν στο δρόμο είτε για να διαδηλώσουν είτε για να εκφράσουν ακόμη και την τυφλή τους αντίδραση σε ό,τι, μεταφορικά ή κυριολεκτικά, τους σκοτώνει. Την ίδια ώρα όμως οι περισσότεροι μάθανε να συχνωτίζονται με τα ποντίκια, τα ζούνε όλα τηλεόραση.

ΑΧ ΩΧ ΩΧ...

Αριθμός μηνυμάτων : 12
Registration date : 07/06/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης