μαντάτα από το ΘΕΑΤΡΟ ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ...

Πήγαινε κάτω

μαντάτα από το ΘΕΑΤΡΟ ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ...

Δημοσίευση από Admin Την / Το Πεμ 21 Μάης 2009, 4:40 am

Το λάβαμε από τον Άλκη Ράφτη και το μεταφέρουμε προς ενημέρωση των μελών και των επισκεπτών μας και εδώ. Δεν γνωρίζουμε τα συμβάντα, δεν έχουμε άποψη για αυτά απλά είναι η δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία χρονιά που τα μαντάτα από τον ιστορικό πολιτιστικό χώρο δεν είναι ευχάριστα και αυτό, όσο νάναι, μας αγγίζει όλους...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20-05-2009


Σύντομη ενημέρωση

Για τους φίλους του Θεάτρου "Δόρα Στράτου"
Το Θέατρο "Δόρα Στράτου" περνάει διπλή δοκιμασία. Από τη μια αγωνίζεται να συνεχίσει τις παραστάσεις του χωρίς να έχει δοθεί μέχρι σήμερα η πάγια επιχορήγηση.
Από την άλλη, ορισμένοι πρώην χορευτές του περιέρχονται τις υπηρεσίες του Δημοσίου και κάνουν συκοφαντικές καταγγελίες. Αντί να τιμήσουν το ίδρυμα που τους έδωσε ένα επάγγελμα, προσπαθούν να το διαβάλουν με απίστευτα ψέματα. Το εκδικούνται επειδή δεν τους κράτησε σαν ισόβιους χορευτές του.
Σύντομα όμως θα αναγκαστούν να δείξουν τα πρόσωπά τους. Τότε θα αντιμετωπίσουν την περιφρόνηση των χιλιάδων αφοσιωμένων φίλων του Θεάτου "Δόρα Στράτου" και των αμέτρητων ανθρώπων του χορού.
Ζητήστε μας λεπτομερή ενημέρωση - ελάτε κοντά μας. Σας περιμένουμε κάθε βράδυ στου Φιλοπάππου.


Αναλυτική ενημέρωση


1. Ιστορικό
Η επίθεση ορισμένων χορευτών του Θεάτρου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2008 με αφορμή τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μετά την διακοπή των επιχορηγήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης. Είχε προετοιμαστεί μεθοδικά χρόνια πριν, επιλέγοντας τους χορευτές που έμπαιναν στο συγκρότημα ώστε να είναι ελεγχόμενοι. Ετσι εξηγείται το ότι οι περισσότεροι υπογράφουν έτοιμα κείμενα χωρίς να τα διαβάσουν ή να τα διαμορφώσουν, ενώ άλλοι ενεργούν ενάντια στο συμφέρον τους χάνοντας ένα έσοδο 4 ή και 12 μηνώ! ν το χρόνο.

2. Αίτια
Ολοι όσοι διαμαρτύρονται έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς από το συγκρότημα. Τι προσπαθούν λοιπόν τα κάνουν; Να μπουν από την πίσω πόρτα. Κάποιοι τους υποσχέθηκαν ότι με ένα καλό γιουρούσι θα πάρουν τη διοίκηση του Θεάτρου στα χέρια τους, θα το κάνουν μαγαζάκι τους και τότε θα τρώνε με χρυσά κουτάλια.
Οσο κι αν αυτό φαίνεται απίστευτο σε κάθε λογικό άνθρωπο, εκείνοι το πίστεψαν και στρατεύτηκαν για να το καταφέρουν.

3. Ενέργειες
Για να το καταφέρουν αυτό, κάνουν τα πάντα για να βλάψουν το Θέατρο. Συγχρόνως όμως ισχυρίζονται ότι το αγαπάνε, ότι είναι το σπίτι τους, ότι υπηρετούν τον χορό και την παράδοση κλπ., την ίδια στιγμή που ενεργούν εναντίον του.

Να μερικές από τις ενέργειες που έκαναν:
α) Εβαλαν βουλευτές του ΛΑΟΣ να κάνουν επερώτηση στη Βουλή
β) Εκαναν καταγγελίες στο ΙΚΑ, την Επιθεώρηση Εργασίας, τον Δήμο Αθηναίων και άγνωστο αριθμό άλλων υπηρεσιών.
γ) Εστειλαν δελτία τύπου στις εφημερίδες.
δ) Ανέβασαν στο Facebook και web στο μια σελίδα που την ονομάζουν ψευδώς "επίσημη ιστοσελίδα του Θεάτρου "Δόρα Στράτου"
ε) Εκαναν αμέτρητα τηλεφωνήματα σε πρώην και σε νυν χορευτές του Θεάτρου προσπαθώντας να τους εκφοβίσουν.
ζ) Προχθές τρεις εξ αυτών μπήκαν στο Θέατρο με σκοπό να δημιουργήσουν επεισόδια και απομακρύνθηκαν από την αστυνομία.

4. Κατηγορίες
Η διοίκηση του Θεάτρου δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, αυτό άλλωστε αποδείχτηκε από τους ελέγχους που έγιναν μέχρι τώρα μετά τις καταγγελίες.
Τα μέλη του σωματείου "Δόρα Στράτου" είναι άτομα αναγνωρισμένου κύρους (δεκάδες καθηγητές Πανεπιστημίου, διευθυντές υπηρεσιών του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, λαογράφοι κ.ά.). Εκλέγουν τη διοίκηση κάθε τρία χρόνια και επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στις φετεινές αρχαιρεσίες.
Αμέτρητοι άλλοι φίλοι του Θεάτρου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς δείχνοντας έμπρακτα ότι στηρίζουν αυτό το ίδρυμα.

Τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής μάς επιχορηγούν μόνιμα. Αλλα υπουργεία, πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, ιδρύματα, εταιρείες και ιδιώτες έχουν κατά καιρούς δώσει οικονομική ενίσχυση στο Θέατρο. Το έκαναν επειδή έχουν εμπιστοσύνη ότι διοικείται από άτομα με τίτλους και με ήθος, που προσφέρουν το χρόνο τους αμισθί και που εγγυώνται για τη σωστή διαχείριση από καλλιτεχνική, επιστημονική και οικονομική άποψη.


5. Δηλώνουμε ότι:
- Οσοι από τους αποχωρήσαντες χορευτές επιθυμούν μπορούν να ζητήσουν στο μέλλον να επιστρέψουν στο συγκρότημα. Εξαιρούνται βέβαια όσοι έκαναν ή θα κάνουν βλαπτικές ενέργειες εναντίον του. Το να εκφράζουν διαφωνίες είναι δικαίωμά τους, όταν όμως προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις εναντίον του γίνονται πλέον δηλωμένοι εχθροί του.
- Η διοίκηση την οποία κατηγορούν είναι η ίδια που τους δέχτηκε στο συγκρότημα, που τους κράτησε όλα αυτά τα χρόνια και που τους έδωσε τον τίτλο του χορευτή του με τον οποίο τώρα κάνουν μαθήματα εδώ κι εκεί.
- Το συγκρότημα δεν έχει ισόβιους χορευτές (όπως και κανένα άλλο συγκρότημα στον κόσμο), πρέπει να είναι ανοιχτό σε νέους χορευτές ώστε να υπάρχει εναλλαγή. Κάθε χρόνο αποχωρούν περίπου 15 χορευτές και αναπληρώνονται από νέους, φέτος απλώς αποχώρησαν περισσότεροι.
- Το Θέατρο βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών του, των χορευτών, των μουσικών, των μαθητών της σχολής του και όλων των άλλων. Εναντι αυτού τους εκπαιδεύει, τους παρέχει έναν χώρο αγνό και ευχάριστο όπου έχουν την ικανοποίηση ότι συμβάλουν στη διατήρηση της χορευτικής παράδοσης.
- Δεν υπάρχει "εργασιακή διαφορά" εφόσον οι χορευτές μας απασχολούνται εποχιακά 4 μήνες το χρόνο, το καλοκαίρι. Οι διαμαρτυρόμενοι χορευτές παρουσιάστηκαν για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2008. Αλλωστε τώρα δήλωσαν ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στις παραστάσεις.
- Κατηγορούν ότι "έχει πέσει η ποιότητα των παραστάσεων", όμως οι ίδιοι ήταν που χόρευαν μέχρι πέρισυ, μερικοί επί 10 χρόνια ή περισσότερο. Αν είναι πράγματι έτσι, επιβάλλεται να αντικατασταθούν από άλλους.
- Κατηγορούν ότι στα γραφεία του Θεάτρου λειτουργεί παράλληλα το γραφείο του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID. Πράγματι έχω εκλεγεί Πρόεδρος της επίσημης οργάνωσης για όλα τα είδη χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μέλη της είναι εξέχοντες χορογράφοι και δάσκαλοι χορού σε 150 χώρες, ενώ στην Ελλάδα τα μέλη είναι περίπου χίλια. Είναι η πρώτη φορά που ένας Ελληνας εκλέγεται επικεφαλής παγκόσμιου οργανισμού, έγινε ιδιαίτερη τελετή στην ελλ! ηνική πρεσβεία στο Παρίσι γι αυτό. Η έδρα του CID βρίσκεται στο Παρίσι μέσα στο μέγαρο της UNESCO. Φυσικά, εφόσον διαμένω στην Αθήνα, η αλληλογραφία διεκπεραιώνεται από μία γραμματέα που εργάζεται εδώ. Το γεγονός ότι κατέχω μια τόσο υψηλή θέση (αμισθί πάντοτε) παρέχει τεράστια πλεονεκτήματα στο Θέατρο σαν επαφές με όλη την υφήλιο, κύρος, συμμετοχή ξένων στις δραστηριότητές του κλπ.
- Οι παραστάσεις, τα μαθήματα, οι διαλέξεις, τα σεμινάρια, οι εκδόσεις, οι επιστημονικές έρευνες, τα διεθνή συνέδρια και όλες οι άλλες δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά. Αυτοί που διαδίδουν σκόπιμα ότι το Θέατρο έκλεισε διαψεύδοναι και θα εκτεθούν στην κοινή περιφρόνηση.
- Το Θέατρο μεσουρανεί 56 χρόνια, αναγνωρίστηκε παγκόσμια και θα εξακολουθήσει να είναι φάρος άλλα 56 χρόνια. Αλοίμονο αν αφήσουμε το εκδικητικό μίσος μιας φούχτας ανεύθυνων να σταθεί εμπόδιο σε ένα τόσο μεγάλο έργο.

Οπως σε κάθε σωματείο, ο Πρόεδρος είναι υπεύθυνος νομικά - εκείνος εκπροσωπεί τη διοίκηση και λογοδοτεί για την πολιτική που ακολουθεί. Η Δόρα Στράτου ήταν Πρόεδρος 30 χρόνια και ο υπογράφων άλλα 22. Ο καθένας μπορεί να κρίνει αν η θητεία μου είναι επιτυχημένη με βάση το έργο που έχω παράγει μέσα στο Θέατρο. Μπορεί να ενημερωθεί για τους τίτλους και τη σταδιοδρομία μου (το βιογραφικό μου είναι στο διαδίκτυο) ώστε να αποφασίσει αν κατέχω επάξια αυτή τη θέση. Ανάλογα αξιόλογα είναι τα μέλη του Δ.Σ. καθώς κ! αι οι πολυάριθμοι συνεργάτες μας.

Οι καταγγελίες της μικρής αυτής ομάδας χορευτών και των φίλων τους είναι αβάσιμες. Αν είχαν κάτι συγκεκριμένο να μας προσάψουν θα είχαν κινηθεί νομικά, και μάλιστα εδώ και χρόνια, όσο ακόμα χόρευαν στο συγκρότημα.

Τώρα πληροφορούμαστε ότι ετοιμάζουνται να εμποδίσουν την παράσταση με βίαια μέσα. Ζητάμε από την Πολιτεία να μας προστατεύσει, από τους φίλους του Θεάτρου "Δόρα Στράτου", από όσους αγαπούν το χορό και τον παραδοσιακό πολιτισμό, από τα ΜΜΕ, να δείξουν τη συμπαράστασή τους.


καθηγ. Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Δ.Σ.
avatar
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 477
Registration date : 07/11/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://polyphonic.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης