ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ!

Πήγαινε κάτω

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ!

Δημοσίευση από ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Την / Το Πεμ 06 Νοε 2008, 1:11 am

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ CARL ORFF
ΠOΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 και ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008


ΘΕΜΑΤΑ:
«Ηπειρωτικό πολυφωνικό τραγούδι»

Το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι το χαρακτηρίζει η παλαιότητα της καταγωγής, η σπανιότητα της εξάπλωσης, η αυθεντικότητα της έκφρασης, η ποιητική του λόγου, το απέριττο του μέλους και δομή και οι ρόλοι της πολυφωνικής ομάδας. Παρτής, κλώστης, ρίχτης, ισοκράτες: η διαφορετικότητα και η αλληλεγγύη των φωνών σαν μουσικό προαπαιτούμενο αλλά και σαν οντολογικός προσδιορισμός. Η πολυφωνική έκφραση ως αέναη επιστροφή στην άγνωρη συλλογική μνήμη, αλλά και ως δυνητική αφετηρία συλλογικού εκφραστικού αυτοσχεδιασμού.
Διδασκαλία: Αλέξανδρος Λαμπρίδης
Μαρία Τσουκαλά


♦♦
« Μερική και συνολική κίνηση : "από τα¨άκρα (περιφέρεια) πρός το κέντρο του σώματος και από το κέντρο πρός τα άκρα».

Στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι η συνειδητοποίηση, για μια ακόμη φορά, της ενότητα του σώματος.
Θα ασχοληθούμε με την "απομόνωση" των διαφόρων μελών τού σώματος , κυρίως τών άκρων , γιά να πετύχουμε την ανεξάρτητη κίνησή τους: μιά τέτοια "μερική " κίνηση μπορεί να υπάρξει αυτόνομα η να γίνει η αφετηρία μιάς "συνολικής" κίνησης που ζωντανεύει ολο το σώμα. Με τόν ίδιο τρόπο, αλλά με τήν αντίθετη διαδρομή, μπορούμε, ξεκινώντας από μιά συνολική κίνηση , να αποκτήσουμε την αίσθηση της λειτουργίας του κέντρου του σώματος μας και της μετάδοσης της κάθε κίνησης σε ολόκληρο το σώμα.
Διδασκαλία: Φιλιπποπούλου Γιάννα
♦♦
«Αφρικάνικοι χοροι με συνοδεία κρουστών»

Σε αυτό το σεμινάριο θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε τις βάσεις του αφρικάνικου χορού και να έρθουμε σε επαφή με ποικιλία αφρικάνικων ρυθμών, κυρίως από την Δυτική Αφρική. Με την συνοδεία κρουστών, θα μας δοθεί μια διασκεδαστική ευκαιρία να πλουτίσουμε τις γνώσεις για το σώμα μας και να αισθανθούμε την σχέση του με την γη και τον χώρο γενικότερα. Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να βιώσουμε την ένωση του χορού με τον ρυθμό και να αναπτύξουμε την προσωπική μας έκφραση σε συνδυασμό με την θεραπευτική ιδιότητα της ομαδικότητας.
Διδασκαλία: Άννα Καραμήτσου
♦♦
«Κ(ο)ινούν ήχος»

Στόχος του σεμιναρίου είναι να επικοινωνήσουμε στην γλώσσα του ρυθμού και των κρουστών όλου του κόσμου. Θα παίξουμε με το σώμα, τη φωνή και πιο πολύ με τα κρουστά κ την ψυχή μας για να απελευθερωθούμε,να συντονιστούμε με την ομάδα μας, να αφεθούμε στον κοινό παλμό.Θα δοκιμάσουμε διαφορετικά ρυθμικά σχήματα και διαφορετικά κρουστά και θα δημιουργήσουμε το δικό μας μουσικό κομμάτι,τη σύνθεση της ομάδας μας!
Διδασκαλία: Μίγγου Αρετή
ΕΛΛΗΝΙΚOΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
MΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ
ΑΓΩΓΗΣ
CARL ΟRFF
2008Πορφυρίωνος 1 &
Κυρπρίων Αγωνιστών
15126 Νέο Μαρούσι
Τηλ. : 210 8060448
210 6046718
e-mai: esma@orffschulwerk.gr«Μουσική – Κίνηση - Νόημα – Λόγος»
Ένα πρόγραμμα βασισμένο στη μουσικοκινητική αγωγή Carl Orff
για κωφούςκαι βαρήκοους μαθητές

Η διδασκαλία της μουσικής στα κωφά και βαρήκοα παιδιά στοχεύει τόσο στη γνωριμία τους με τον κόσμο των ήχων όσο και στην αισθητική απόλαυση της μουσικής. Οι ήχοι, ο ρυθμός, η μελωδία και ο συνδυασμός τους με τη νοηματική γλώσσα, το λόγο, την κίνηση και τα μουσικά όργανα δημιουργούν το πλαίσιο που τα κωφά και βαρήκοα άτομα βιώνουν τη μουσική.
Το πρόγραμμα μουσικής για κωφούς και βαρήκοους μαθητές προσφέρεται ενταγμένο στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Είναι ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο σύμφωνα με την ειδική εκπαίδευση που απαιτείται και έχει τις βάσεις του στη μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση Carl Orff.
Διδασκαλία: Φιλιάνου Μαρία
♦♦
«Μπερδέματα και ανακατώματα»
Ο διάσημος και πολυσυζητημένος διαθεματικός καμβάς στα Δημοτικά Σχολεία, έχει φέρει πολλά μπερδέματα και ανακατώματα, αλλά και νέες συνεργασίες και δημιουργίες!Το μάθημα ξεκινά! Πρώτη ώρα έχουμε «Γλώσσα»! Γλώσσα και Μουσική !
Οι Γλωσσοδέτες αφού ξεγλωσσέψουν τη μπέρδα τους....γίνονται παιχνίδι… γίνονται ιστορίες… στολίζονται με ήχους και κίνηση…
Και αμέσως μετά,. λέξεις θεϊκά πλασμένες, ξεπηδούν μέσα από Ποιήματα και γίνονται μελωδίες… γίνονται τραγούδια… συνοδεύονται από όργανα πολλά….παίζουν θέατρο …ζωγραφίζουν… Όλα αυτά μαζί; Ναι, όλα αυτά μαζί, στο σεμινάριο Μουσικοκινητικής C. Orff.
Διδασκαλία: Λένα Ροντούλη
♦♦
«Body Percussion»
Το body percussion είναι η χρήση του σώματός μας ως μουσικού οργάνου σε συνδιασμό με την κίνηση. Το μάθημα περιλαμβάνει τεχνική και ρυθμολογία, ενώ παράλληλα αναπτύσσει την χορευτικότητα και την κίνηση στο χώρο. Με στόχο την εξέλιξη της προσωπικής έκφρασης του καθενός, οι μαθητές εξοικιώνονται με τις έννοιες της πολυρυθμίας, του phrasing, της μουσικής φόρμας και του αυτοσχεδιασμού χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το σώμα τους. Η μουσικός χαρακτήρας του μαθήματος κινείται ανάμεσα στη jazz, funk, latin και african.
Διδασκαλία: Θάνος Δασκαλόπουλος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Registration date : 07/12/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ!

Δημοσίευση από ΑΠΕΙΡΟΣ Την / Το Σαβ 08 Νοε 2008, 6:57 pm

το πρώτο σεμινάριο σήμερα πραγματικά αποκαλυπτικό της ανταπόκρισης που βρίσει το πολυφωνικό τραγούδι σε κόσμο πολύ πέρα από τη συνάφεια καταγωγής και εντοπιότητας. αποκαλυπτικό και για εμάς που μέσα από αυτές τις εμπειρίες πλουτίζουμε τους ίδιους μας τους τρόπους, προσπαθώντας να προβάλουμε και να διαδόσουμε την πολυφωνική παράδοση και έκφραση όσο και όπου μπορούμε καλύτερα! με τέτοιες εμπειρίες και τόσες καταγραφές, με τόσα χρόνια διδιακτικής εμπειρίας, η συνέχιση και η βελτίωση δεν είναι πια απλά επιλογή ή επιδίωξη αλλά οφειλή! ογειλή σε όσες και όσους μας εμπιστεύθηκαν τα τραγούδια τους με τη φιλοδοξία όχι να πλουτίσουν ένα περισπούδαστο αλλά κλειστό αρχείο αλλά να περάσουν σε χείλη νέα για να αποκτήσουν αυτά τα τραγούδια δικαίωμα στο μέλλον!

ΑΠΕΙΡΟΣ
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1023
Registration date : 07/11/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης