Η Αλβανική πολυφωνία υπό την προστασία της UNESCO

Πήγαινε κάτω

Η Αλβανική πολυφωνία υπό την προστασία της UNESCO

Δημοσίευση από nikolas Την / Το Σαβ 05 Απρ 2008, 10:17 pm

Είδηση :
Από την 30η Μαρτίου 2008, η Αλβανική πολυφωνία είναι και επίσημα από την προστασία της UNESCO.
Αυτό σημαίνει ότι θεωρείται ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, παίρνοντας σημαντική βοήθεια για την προστασία, διάδοση και ανάπτυξή της.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένου επίσημου προγράμματος.

Το πρόγραμμα σχεδιάσθηκε από το Συμβούλιο Αλβανικής Μουσικής Παράδοσης, με τη στήριξη της UNESCO και χρηματοδοτείται από την Ιαπωνική κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στάδια, με πρώτο την καταγραφή και παρουσίαση των δρόμων της αλβανικής πολυφωνίας, σε όλη την Αλβανία ( εκδηλώσεις, λευκώματα, βιβλία, συναυλίες, σεμινάρια, συμπόσια).

Άλλα στάδια περιλαμβάνουν την περαιτέρω είσοδο και ενδυνάμωση της αλβανικής πολυφωνίας, στην κοινωνική ζωή της Αλβανίας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αλβανική εκπαίδευση αρχίζοντας από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο (καταγραφή, μελέτη, ιδιαίτερα σχολικά μαθήματα, δημιουργία πολυφωνικών σχημάτων) με σκοπό να ενδυναμωθεί η πολυφωνία στην κουλτούρα της νέας γενιάς.

Επιπλέον θα κυκλοφορήσει ηλεκτρονική και έντυπη εφημερίδα της αλβανικής ισοπολυφωνίας.

nikolas

Αριθμός μηνυμάτων : 2
Registration date : 20/02/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Η Αλβανική πολυφωνία υπό την προστασία της UNESCO

Δημοσίευση από ΚΩΣΤΑΣ Μ. Την / Το Κυρ 06 Απρ 2008, 1:13 pm

Nikola το έβαλες στα "ΝΕΑ" αλλά δεν ίσως δεν είναι και τόσο νέο. Η απόφαση είναι του 2004 απλά τώρα εφαρμόζεται. Όπως και η πολυφωνία των βουλγάρικων γυναικείων φωνών η αλβανική πολυφωνία συμμετείχε κι αναγνωρίστηκε σε διεθνή διαγωνισμό της UNESCO με θέμα την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Στο διαγωνισμό η Ελλάδα ούτε καν υπέβαλε πρόταση. Κρίμα-όχι κρίμα αλλά ΕΓΚΛΗΜΑ- γιατί ο διαγωνισμός αυτός στήριζε ακριβώς πολιτιστικά είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και η ηπειρώτικη πολυφωνία όπως και η αλβανική στις σημερινές συνθήκες χρειάζονται στήριξη για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Εύχομαι το πρόγραμμα αυτό να βοηθήσει στην έρευνα της αλβανικής πολυφωνίας με γνώση και ουσία. Έχοντας μεγάλη επιφύλαξη για τον όρο "ισοπολυφωνία" που χρησιμοποίησαν οι αλβανοί στη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό-τι όρος είναι αυτός; Μήπως κάποιος το σκέφτηκε για να δείξει ότι η αλβανική πολυφωνία έχει στοιχεία μοναδικότητας-που δεν τα έχει αφού κι η ηπειρώτικη πολυφωνία έχει μεγάλες ομοιότητες. Ας σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός είχε ως κριτήριο πόσο μοναδικά ήταν τα μουσικά είδη που συμμετείχαν. Ας είναι. Αλλά ας ψαχτεί με την ευκαιρία πως ήταν το πολυφωνικό τραγούδι στην Αλβανία πριν την περίοδο Χότζα και πως επηρέασε αυτή η περίοδος το ίδιο το τραγούδι. Τα συμπεράσματα μιας τέτοιας έρευνας ίσως να ήταν χρήσιμα και στο βορειοηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι που πέρασε την ίδια περίοδο σε ανάλογες συνθήκες. Αλήθεια, το αλβανικό κράτος που χρόνια τώρα στα φεστιβάλ του συμπεριλαμβάνει και τα πολυφωνικά της ελληνικής μειονότητας τώρα, στο πρόγραμμα αυτό, τι συμπεριλαμβάνει για το βορειοηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι; Ξέρει κανείς; Ή, ας γράψω την κακία μου, θα τη στηρίξει όπως στηρίζει χρόνια τώρα τα πολυφωνικά της Χειμάρρας, που τους βάζανε στα φεστιβάλ να τραγουδάνε στα αλβανικά; Η ιστορία είναι ακόμη πονεμένη εκεί.

ΚΩΣΤΑΣ Μ.

Αριθμός μηνυμάτων : 22
Registration date : 14/12/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης