εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Πήγαινε κάτω

εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από ΑΠΕΙΡΟΣ Την / Το Παρ 15 Φεβ 2008, 3:50 pm

όσοι τακτικά επισκέπτονται forums με θέμα το πολυφωνικό τραγούδι γίνονται μάρτυρες εθνικιστικών διενέξεων για το τραγούδι της Δερόπολης, του Άνω Πωγωνίου, του Βούρκου, της Χειμάρρας-το ηπειρώτικο τραγούδι στην Ήπειρο πέρα από τα σύνορα. Συχνά αλβανικές δημοσιεύσεις προσπαθούν να προσδώσουν εθνικά χαρακτηριστικά στην ηπειρώτικη πολυφωνία με βάση τη χάραξη των συνόρων με τρόπο, κάποιες φορές, ιδιαίτερα προκλητικό. Κάθε τόσο τέτοια σχόλια δημοσιεύονται και για όσα video έχουμε ανεβάσει στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση και όχι αποκλεστικά για τα μέλη. Αναδημοσιεύουμε εδώ κάποια σχόλια που γράφτηκαν στο video με τις δεροπολίτισσες "ΣΤΗΣ ΔΕΡΟΠΟΛΗΣ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ" ποικιλόμορφου αλλά και ενδεικτικού ύφους και λογικής


hajde more birbilooo!! Very Happy lol
alipashaofjanina2 (1 day ago)
0
Reply | Remove | Block User | Spam
Chameria!!!!!
malukati (2 weeks ago)
-1
Reply | Remove | Block User | Spam
mpravo albania......
tsams from thesprotia...
Drovianitis (1 month ago)
0
Reply | Remove | Block User | Spam
Ο τελετουργικός χαρακτήρας του πολ/κού τραγουδιού είναι σαν χορικό, με τον κορυφαίο να προλογίζει και το χορό που ακολουθεί και ολοκληρώνει τα μουσικοποιητικά θέματα και δεν είναι τυχαίο που όλα τα μέλη σε ένα πολ/κό τραγούδι συμμετέχουν με την ίδια ένταση και ισότιμα.

No comments...

ΑΠΕΙΡΟΣ
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1023
Registration date : 07/11/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από ΚΩΣΤΑΣ Μ. Την / Το Τρι 10 Ιουν 2008, 1:30 am

--listen this kind of dress of these women is arabian only,while the song is a ridiculous Caritature of albanian songs--
....of course the CARICATURE IS A GENRE OF ART--but a RIDICULOUS ONE--which is a reason more to lough on it---
By the way,don't foget to switch from the name Pali-kari to Pali-Bythqiri-loooooooooooooooool--THESE GREEK SINGERS ARE FUNNY.

Αυτά τα μαργαριτάρια γράφονται σαν σχόλια στο βίντεο με τις γυναίκες της Άνω Δερόπλης στο YOUTUBE! Απαντήστε τους!
Διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=vlK9OC2eHRw#GU5U2spHI_4

ΚΩΣΤΑΣ Μ.

Αριθμός μηνυμάτων : 22
Registration date : 14/12/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από ΜΙΧΑΛΗΣ Π. Την / Το Δευ 13 Οκτ 2008, 2:46 am

Γιατί να απαντήσουμε; Όλο το YouTube με τέτοια θέματα είναι γεμάτο. Ο καθένας αξίζει ό,τι καταλαβαίνει. Οι εθνικισμοί στο πολυφωνικό είναι πολύ αστείοι για ένα πάρα πολύ απλό λόγο. Γιατί η συγκρότηση των εθνών είναι πιο νέα από το πολυφωνικό τραγούδι, πόσο μάλλον οι εθνικισμοί. Αυτά απλά είναι συμπτώματα της εποχής μας. Προσωπικά όταν διαβάζω τέτοια μαργαριτάρια γελάω.

ΜΙΧΑΛΗΣ Π.

Αριθμός μηνυμάτων : 11
Registration date : 18/12/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από photogli Την / Το Δευ 27 Οκτ 2008, 8:48 pm

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με αυτούς που ανεβάζουν ανεύθυνα τα βίντεο που έχουν κοινωνικό λαϊκό χαρακτήρα μέσα από καλλιτεχνικά συγκροτήματα είτε ομάδες πολυφωνικών τραγουδιών, εκμεταλλεύοντας τα, προωθώντας προς αυτή την κατεύθυνση δίνοντας την δυνατότητα σε μια μικρή μειοψηφία να γράφουν εθνικιστικά σχόλια.
Αν δεν είναι έτσι , τότε γιατί δεν τα σβήνουν είτε να αναιρέσουν την δυνατότητα σχόλιων τους ;

photogli

Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ηλικία : 59
Registration date : 19/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ Την / Το Τρι 28 Οκτ 2008, 2:11 am

PHOTOGLI αν κατάλαβα καλά αυτό που έγραψες δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσω. Με τη λογική αυτή, προκειμένου να μην δημοσιεύονται διάφορα σχόλια, ας μην δημοσιεύονται καθόλου βίντεο με πολυφωνικά τραγούδια ηπειρώτικα ή αλβανικά; Αυτό εννοείες; Μα έτσι αγαπητέ φίλε θα κάνεις το χατήρι αυτών που θέλουν να φιμώσουν ή το ένα τραγούδι ή το άλλο. Ο καθένας ας γράφει αυτό που νομίζει και θα κρίνεται από αυτό όπως όλοι μας. Αρκετά κι αλβανοί κι έλληνες λογοκρίθηκαν απο διάφορα καθεστώτα του, 'όχι τώρα για χατήρι των διάφορων εθνικιστών ή να αυτολογοκριθούμε ή να λογοκρίνουμε τα σχόλια των άλλων.

ΝΙΚΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 33
Registration date : 08/11/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από photogli Την / Το Τρι 28 Οκτ 2008, 11:20 am

ΝΙΚΟΣ δεν είπα ακριβώς αυτό που κατάλαβες.
Δεν είπα να μην ανεβάζομε βίντεο και να μην τα σχολιάζουμε αλλά είμαι της άποψης ότι , αυτοί που τα ανεβάζουν να διαγράφουν τα υβριστικά και εθνικιστικά σχόλια. γιατί δεν έχουν θέση σε αυτό το είδος.
Άλλο τόσο που πρέπει να ανεβάσουμε όσο περσότερα μπορούμε γιατί βρισκόμαστε στη φάση της τελευταία γενιάς των ανθρώπων που γνωρίζουν από αυτά. Εδώ χρειάζεται και επείγον οικονομική στήριξη γιατί ο αδηφάγος χρόνος είναι κατά μας.
Δεν γνωρίζω αν έχουμε την ίδια λογική για να καταλάβω αν συμφωνείς η διαφωνείς.
Για μένα τα πολυφωνικά τραγούδια δεν είναι ιδιωτική περιουσία που την προωθεί ο κάθε τυχόντας όπου γουστάρει εκτός αυτών των τραγουδιών που έχουν πνευματικά δικαιώματα και ανήκουν στους κατόχους τους, ακόμα και αν είναι πολυφωνικά.
Έχει ρωτήσει κανείς αυτούς που τραγουδάνε όταν τους φώναξαν να συμμετέχουν σε κάποιο φεστιβάλ η άλλη εκδήλωση αν επιθυμούν πάνω στο πρόσωπο τους να σχολιάζονται υβριστικά σχόλια;
Έτυχε να ασχοληθούμε και μείς κάποτε με αυτό το είδος, και γνωρίζουμε καλά πώς να σεβαστούμε το πολυφωνικό τραγούδι και τους τραγουδιστές.

photogli

Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ηλικία : 59
Registration date : 19/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από ΒΑΣΙΛΗΣ Την / Το Τρι 28 Οκτ 2008, 4:15 pm

Καταρχή πνευματικά δικαιωματα σε πολυφωνικά τραγούδια δεν φαντάζομαι να υπάρχουν και αν υπάρχουν μάλλον θά είναι σαν του Κονιτόπουλου και του Κόρου που κάποτε κατοχύρωαν δημοτικά τραγούδια σαν δικές τους συνθέσεις. Σε αυτό έγινε λεηλασία και αν είναι τέτοια τα δικαιώματα ας τα παραβούμε 1000 φορές. Τώρα για την ουσία ένα σχόλιο ότι και να λέει δεν μπορεί να μειώσει την αξία των τραγουδιστών αλλά μόνο την αξία αυτού που το υπογράφει. Ποιος να μειώσει τον Σωκράτη απο τα Κτίσματα ή τον Σέχου απο το Αργυρόκαστρο. Η πάλι ποιος να μειώσει της αξία του ανθρώπου που φαίνεται να μιλάει στοβίντεο που δέχτηκε τις περισσότερες εθνικιστικές επιθέσεις, το πολυφωνικό εργαστήρι ΜΕΛΜΟΚΕ. Χάρη σε αυτόν γίνονται και έγιναν τόσα πράγματα, άμα είναι να πιστεύουμε ότι ο κάθε ανεγκέφαλος που προσπαθεί να στήσει διχόνοιες μεταξύ των λαών να το καταφέρει εδώ τι να πω. Εγώ λέω να μένουν τα σχόλια και να μην διαγράφονται για να μπορούμε να ξέρουμε τι πραγματικά γίνεται και λέγεται γύρω μας. Και χαιρετίζω το ότι τα βίντεο που ανεβαίνουν στο φόρουμ τελευτάια είναι όλα ανοικτά και όχι μόνο για τα μέλη όπως πέρσι. Η δουλεια που κάνει το φόρουμ είναι μοναδική γιατί προβάλει το πολυφωνικό τραγούδι χωρίς να το προσβάλει. Προσβολή θα ήταν να το κάνει σε μια γυάλα όπου όσοι διαφωνούσαν θα ήταν φιμωμένοι. Το ότι είναι ανοικτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του να κρίνει και να κρίνεται. Έτσι μπορείς να λες και συ τη γνώμη σου photogli εδώ πέρα, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε όλοι μαζί της. Δεν μου λες όμως για να καταλάβω, έτσι όπως τα γράφεις είναι σαν να λες ότι ο κάθε τυχόντας είναι το φόρουμ που ανεβάζει αυτά τα βίντεο και ότι το κάνει σαν να είναι δική του περιουσία και χωρίς να σεβαστεί το πολυφωνικό τραγούδι και τους τραγουδιστές. Πραγματικά αυτό το πιστεύεις ή λάθος κατάλαβα το γράψιμό σου; Μην τρελαθούμε δηλαδή γιατί τότε το πράγμα δείχνει ότι πάει αλλού ή πιο σωστά το πάνε. Ελπίζω να κατάλαβα λάθος.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 18
Registration date : 13/11/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από photogli Την / Το Τρι 28 Οκτ 2008, 8:29 pm

ΒΑΣΙΛΗΣ Το να σκεφτόμαστε διαφορετικά κάνοντας διάλογο είναι εποικοδομητικό και ωφέλιμο και δεν βλάπτει παρά βοηθά, όσο και αντίθετες τοποθετήσεις έχει ο καθένας μας αν συμφωνούμε είτε όχι.
Όσο για τα πνευματικά δικαιώματα επιμένω για πολλά τραγούδια, πως έχουν αφεντικό.
Είναι πολλοί αυτοί που έχουν δημιουργήσει και ανεβάσει στη σκηνή πολυφωνικά τραγούδια που χειροκροτηθήκαν για το περιεχόμενο και ποιότητα εκτέλεσης πολλά τον οποίων δεν ηχογραφηθήκαν ακόμη και ούτε δημοσιευτήκαν για να τα ονομάσουν οι οποιοιδήποτε ως παραδοσιακά που μοιάζουν, παρά τραγουδηθήκαν κάποτε από μια μικρή πολυφωνική ομάδα, και στο χρόνο ξεχάστηκαν σε κάποιο κιτρινισμένο τετράδιο.
Τα πολυφωνικά δεν είναι μόνο τα παλιά παραδοσιακά γιατί κατά καιρού έχουν εμπλουτιστεί με νέα τραγούδια που ίσος και συνεχίσουν και στο μέλλον, που με τις νέες συνθήκες ίσος συνυπογραφτούν και με πνευματικά δικαιώματα αν το θελήσουν οι δημιουργοί τους..
Ψάξε να βρεις τους στίχους όπως και τον τρόπο που τραγουδήθηκε το πολυφωνικό τραγούδι «Τραγουδάει το αηδονάκι» αν είναι παραδοσιακό η προσωπικό κάποιου δημιουργού, σαν παραδείγματος χάριν, ο λόγος λέει. Το ίδιο και για πολλά άλλα.
Προσωπικά επιμένω, τουλάχιστον με τα παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια, γιατί για μένα αυτοί που συνυπογραφούν τα υβριστικά είναι μια μειοψηφία αόρατων και ανεύθυνων, ενώ αυτοί που τραγουδάνε τους βλέπουμε με όνομα και προσωπικότητα που εκτελούν κοινωνικό έργο. Για μένα υπάρχει διαφορά αναμεταξύ τους.

photogli

Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ηλικία : 59
Registration date : 19/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από ΒΑΣΙΛΗΣ Την / Το Τρι 28 Οκτ 2008, 8:46 pm

Εμ βεβαια υπάρχει διαφορά. Αλλά δες τι λες: Το να σκεφτόμαστε διαφορετικά κάνοντας διάλογο είναι εποικοδομητικό και ωφέλιμο και δεν βλάπτει παρά βοηθά, όσο και αντίθετες τοποθετήσεις έχει ο καθένας μας αν συμφωνούμε είτε όχι. Έρχεσαι στα λόγια μου. Ποιος θα κρίνει πότε ο άλλος λέει αντίθετη τοποθέτηση και πότε είναι ανεύθυνος για να του σβήσουμε τα μηνύματα με το έτσι θέλω. . Άσε που πολλά μηνύματα που είναι στα αλβανικά δεν τα καταλαβαίνουμε για να δούμε τι λένε και αν βρίζουν. Και φαντάζομαι ούτε ο admin ξέρει αλβανικά. Όσο για τα πολυφωνικά μακάρι να γράφονται και νέα και άλλα. Το τραγούδι που λες δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι επί Χότζα πολλά τραγούδια σε παραδοσιακές μουσικές διασκευάστηκαν με νέα λόγια για να υμνήσουν το καθεστώς του. Αυτά έχουν πνευματικά δικαιώματα ως νέα δημιουργήματα ή όχι; Άσε τις παραγγελίες των φεστιβάλ στην Αλβανία όπως και τα βραβεία σε αυτά τα φεστιβάλ που άλλαξαν τη σχέση του κόσμου με τη λαϊκή παράδοση. Μεγάλη κουβέντα αυτή αλλά πρέπει να τη κουβεντιάσουμε κάποτε.

Όμως PHOTOGLI δεν απάντησες στην τελευταία μου ερώτηση; Δεν την πρόσεξες; Περιμένω την απάντησή σου. Γιατί αυτό που έγραψες μπορεί να παραξεηγηθεί. Στο θυμίζω Δεν μου λες όμως για να καταλάβω, έτσι όπως τα γράφεις είναι σαν να λες ότι ο κάθε τυχόντας είναι το φόρουμ που ανεβάζει αυτά τα βίντεο και ότι το κάνει σαν να είναι δική του περιουσία και χωρίς να σεβαστεί το πολυφωνικό τραγούδι και τους τραγουδιστές. Πραγματικά αυτό το πιστεύεις ή λάθος κατάλαβα το γράψιμό σου; Μην τρελαθούμε δηλαδή γιατί τότε το πράγμα δείχνει ότι πάει αλλού ή πιο σωστά το πάνε. Ελπίζω να κατάλαβα λάθος. Περιμένω ακόμα απάντηση σε αυτό.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 18
Registration date : 13/11/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από photogli Την / Το Τρι 28 Οκτ 2008, 11:34 pm

Η κουβέντα φέρνει την κουβέντα και πάει λέγοντας.
Πρώτον δεν έγραψα πουθενά για κάθε τυχόντα και ανεύθυνους εδώ στο φόρουμ γιατί εδώ δεν έχει βίντεο που σχολιάζονται, παρά εννοούσα για αυτούς που τα ανεβάζουν το you tube, για το οποίο γίνεται και ο λόγος, και αφήνουν τέτοια σχόλια με προσανατολίσεις της πραγματικότητας των τραγουδιών και της ιστορίας τους.
Για το you tube δεν γίνεται λόγος των υβριστικών σχόλιων στο σύνολο του συγκεκριμένου θέματος εδώ στο φόρουμ η κατάλαβα λάθος;
Ίσα ίσα που εδώ έχουν τι να μάθουν όσοι αγαπάνε το πολυφωνικό τραγούδι.

Μέσα από τον διάλογο βέβαιος και θα συμφωνήσουμε οπού υπάρχει η ιδία λογική
Τίποτα από το ότι ύμνησε το καθεστώς του Χότζα δεν έχει πνευματικά δικαιώματα γιατί τα συγκροτήματα οργανώνονταν υπό την επίβλεψη του κόμματος μέσα από τα όργανα του και τα τραγούδια επιβάλλοντας χωρίς δεύτερη κουβέντα από αυτούς που τους ανέθεταν αυτό το καθήκον. Δεν υπήρχε η ιδιωτική πρωτοβουλία και ούτε το δικαίωμα να ηχογραφεί όποιος θέλει και ότι θέλει παρά κατά εντολή.
Για παράδειγμα όταν φώναξαν στον ραδιοφωνικό σταθμό Αργυρόκαστρου τον Κώστα Μαργαρίτη (τον ξακουστό Παφίλα) να ηχογραφήσει, τους ζήτησε να φωνάξει μέσα «Γεια σου Κώστα Μαργαρίτη με το κλαρίνο σου»! Δεν πάει ο άνθρωπος γιατί δεν του το επιτρέψαν. Μεγάλος κλαρινοπαιχτης που δύστυχος δεν έχουμε ούτε για δείγμα κάτι δικό του.
Ηχογράφησαν σε όσους έδινε το πράσινο φως η κομματική οργάνωση και τα αλλά ειδικά όργανα του καθεστώτος.
Μετά το 1986-7 πήραν τα πράγματα να αλλάζουν λιγάκι κάνοντας μικρούς ελιγμούς.
Εδώ είναι η διαφορά εκείνων των συνθηκών με τις σημερνές σε ότι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα.

Όσο για τα σαράντα πέντε χρόνια κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο δεν μπορεί να αναλυθεί εδώ στο φόρουμ παρά μπορώ να πω με ακρίβεια ότι αυτό το σύστημα επένδυσε τα πάντα σε όλη την Αλβανική επικράτεια ενεργοποιώντας από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερων, από τον τελευταίο ερασιτέχνη ως τους μεγαλύτερους επαγγελματίες συνθέτες, ακόμη και κρατικά συγκροτήματα παρουσιάζοντας τον κομουνισμό ως πρότυπο των πάντων μέσα από το τραγούδι και χορό. Μη μου πεις ότι δεν τα κατάφεραν τέλεια σε αυτό που έβαλαν ως στόχο; Ότι είδος βίας και να ήταν, το ζητούμενο γ'αυτους είναι ότι τα κατάφεραν όπως γούσταραν.
Σε αυτό το περιβάλω το ίδιο κινήθηκε και η ελληνική μειονότητα χάνοντας ένα μεγάλο σημαντικό ποσοστό της ποικιλίας των παραδοσιακών τραγουδιών, καταργώντας την παράδοση, αντικατάστώντας τη δια της βίας με νέα τραγούδια που ύμνησαν τον κομμουνισμό και τους ηγέτες θέλοντας η μη.

Εδώ, πνευματικά δικαιώματα έχουνε μόνο αυτοί που συνθέσανε τραγούδια του κάθε είδους, συμπεριλαμβάνοντας και πολυφωνικά, με δική τους μουσική και στίχους χωρίς να απομιμηθούν συγκεκριμένα παραδοσιακά τραγούδια.

Νομίζω πως τα έγραψα απλά και αναλυτικά για να μην τα ξανακαταλάβουμε πάλι λάθος τα όσα είπα, και άντε πάλι από την αρχή.

photogli

Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ηλικία : 59
Registration date : 19/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Την / Το Τετ 29 Οκτ 2008, 12:15 am

PHOTOGLI, πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις για μια περίοδο για την οποία λίγα ξέρουμε όσοι μεγαλώναμε από την εδώ πλευρά των συνόρων. Θα σε παρακαλούσα να συνεχίσεις να γράφεις στοιχεία για εκείνη την περίοδο σε σχέση με το πολυφωνικό τραγούδι. Υποθέτω ότι τα αποτελέσματα εκείνης της περιόδου είχαν και τις αντιφάσεις τους. Για παράδιεγμα, τη στιγμή που απο εδώ το πολυφωνικό τραγούδι δεν ακουγόταν σχεδόν πουθενά πέρα από τα ίδια τα χωριά του απέκει υπήρχαν φεστιβάλ που με τον τρόπο τους συνέβαλαν και στην αλλοίωσή του αλλά και στη διάσωσή του. Σαν παιδί θυμάμαι να στήνω αυτί στο ραδιάκι του παπού μου για να ακούσω αυτά τα παράξενα τραγούδια στο "ΡΑΔΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ" που απο εδώ ήταν σχεδόν κυνηγημένα. Η συζήτηση θα βοηθηθεί από κείμενα που θα διαφωτίσουν όσο μπορούν εκείνη την περίοδο από όλες τις πλευρές της.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Registration date : 07/12/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από photogli Την / Το Τετ 29 Οκτ 2008, 12:54 am

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Το πολυφωνικό τραγούδι το τραγουδάνε και στην Ήπειρο προπαντός στο πωγώνι Ιωαννινων.
Το 1991 που περάσαμε εφτά χωριανοί τα σύνορα της Κοσιοβιτσας και μπήκαμε στο χωριό της Καστάνιανης, μόλις φτάσαμε στο κέντρο μας είδαν οι καστανιωτες και μας έμπασαν σε ένα δωμάτιο στο κέντρο του χωριού.
Μόλις έμαθαν από πού ήμασταν γιόμισε το τραπέζι με μεζέδες και τσίπουρο.
Δεν θα ξεχάσω το μπάρμπα Κώστα από την Καστάνιανη που ήταν τότε ο ποιο γέρος της παρέας και αρχίσαμε να τραγουδάμε παλιά παραδοσιακά τραγούδια. Ξεφαντώσαμε μαζί για λίγες ώρες τραγουδώντας παλιά τραγούδια όλοι μαζί παρέα όσο ηρθαν από το Δελβινάκι και μας πήραν.
Πόσο νοσταλγώ εκείνη την βραδιά που μου έμεινε αξέχαστη. Θα προσπαθήσω να πάω ένα καλοκαίρι στην Καστανιανη και αν βρω ξανά ανθρώπους του πολυφωνικού τραγουδιού θα ξανατραγουδήσω με όλη μου την καρδιά. Πέρασαν από τότε ολόκληρα 17 χρόνια.
Εκείνο το βράδυ ξαναγεννήθηκα δυο φορές.
Πρώτον γιατί πάτησα για πρώτη φορά το απωθούμενο έδαφος και δεύτερον γιατί μας αγκάλιασαν οι Καστανιωτες σαν δικά τους παιδιά.
Δεν λέγεται με λόγια το πως αισθανθήκαμε εκείνο το βράδυ τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια με την παρέα του μπάρμπα Κώστα.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την photogli στις Τετ 29 Οκτ 2008, 1:06 am, 1 φορά

photogli

Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ηλικία : 59
Registration date : 19/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Την / Το Τετ 29 Οκτ 2008, 1:00 am

Στην Καστάνιανη κάναμε κι εμείς ωραία γλέντια, στο παλιό καφενείο του Παπαγιάννη που είναι δίπλα στην εκκλησία του χωριού. Κάναμε και καταγραφή με ανθρώπους που μας μίλησαν για το πολυφωνικό τραγούδι στο χωριό τους και κάποια στιγμή θα ανεβάσουμε βίντεο κι ίσως αναγνωρίσεις ανθρώπους που τότε συνάντησες. Μέσα στην εβδομάδα αυτή ελπίζω να το ανεβάσω. Σου εύχομαι να ξαναπάς στην Καστάνιανη, έχει καλούς ανθρώπους και μακάρι να ανταμώσουμε εκεί με τσίπουρο, μπάσο και με καλή παρέα! Λέω μπάσο γιατί μου έκανε τότε εντύπωση ότι το ίσο το έλεγαν μπάσο στο χωριό. Συνέχισε να γράφεις για να μαθαίνουμε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Registration date : 07/12/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από ΒΑΣΙΛΗΣ Την / Το Σαβ 01 Νοε 2008, 1:42 am

PHOTOGLI η απάντηση και καλή και ωραία. Με κάλυψε και ανυπομονώ να διαβάζω τις σκέψεις σου. Απλά στο ίντερνετ εύκολα μπορεί να παραξηγηθούμε ακόμα και όταν συμφωνούμε. Τώρα κατάλαβα και συμφωνώ με το σκεπτικό σου.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 18
Registration date : 13/11/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από photogli Την / Το Σαβ 01 Νοε 2008, 10:49 am

ΒΑΣΙΛΗΣ
Όντος στο ιντερνετ εύκολα μπορεί να παρεξηγεί κάνεις κατά λάθος από διαφορές αιτίες, αλλά τελικά επικρατεί η συνεννόηση όταν ο διάλογος όπως είπα και προηγούμενος είναι εποικοδομητικός.
Ίσος κάπου να υπάρχουν γραπτά που δεν εξηγούν σωστά τη σκέψη αφήνοντας κενά, που με το δίκιο κάποιος ζητά διευκρινήσεις, και καλώς κάνει.
Προσωπικά δεν μου αρέσουν οι γενικευμένες ιδέες παρά η κατατόπιση των πραγμάτων με συγκεκριμένα στοιχεία.
Ίσος να παρεξηγηθώ από πολλούς, γιατί τα πράγματα τα λέω με το όνομα τους, έχοντας υπόψη ότι η ιστορία γράφεται μέσα από τα γεγονότα, και η παραμικρή διαστρέβλωση της την μετατρέπει σε παραμύθι.
Αν και τα παραπάνω που έγραψα ίσος σε κάποιον δεν αρέσουν, πρέπει να γνωρίζει, ότι ποτέ δεν θα έλεγα κάτι που δεν θα μπορούσα να το επιβεβαιώσω με στοιχειά ακόμα και γνήσια έγραφα της εποχής το πώς λειτουργούσαν τότε οι εστίες πολιτισμού, η πίεση από τους ανώτερους για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι, τα θέματα, οι οργανωτές, οι συνέπειες, μέσα σε μια μεταβατική εποχή που πρωτάρχισε να επηρεάζεται η εξέλεγξη των λαϊκών παραστάσεων μέσα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Δεν μιλάω για το ιδεολογικό και πολιτικό μέρος, ποιον και πως το εξυπηρετούσε, το οποίο είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο, παρά την οργανωτική πειθαρχεία στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζαν τους ανθρώπους και τους προωθούσαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Εμείς που αγαπάμε το πολυφωνικό τραγούδι, ποτέ δεν πρέπει να γίνουμε παραμυθάδες παρά να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, ενώ αυτοί που το επιβάλουν, για μένα, δεν ανήκουν στην οικογένεια μας.

Αυτοί που δεν προσποιούνται, αλλά νιώθουν την ανάγκη να τραγουδάνε πολυφωνικά τραγούδια, έχουν απερίγραφτα άλλα αισθήματα και ψυχική γαλήνη που ξεπερνά τα σύνορα της αγάπης.

photogli

Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ηλικία : 59
Registration date : 19/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από photogli Την / Το Σαβ 01 Νοε 2008, 1:47 pm

Το παρακάτω, είναι προσωπικές αναμνήσεις και σημειώσεις.
Συγνώμη αν σας γίνομαι βαρετός που είναι λίγο μεγάλο, αλλά σκέφτηκα να το αντιγράψω και να το βάλω όλο, για να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τις συνθήκες στις οποίες δουλέψαμε πάνω στα παραδοσιακά τραγούδια την δεκαετία του 1980.

«Στο χωριό μου, στη Γλύνα, μετά από το 1984 που άρχισα να εργάζομαι ως υπεύθυνος της εστίας πολιτισμού, μέσα από την παράδοση μπορέσαμε να ανατρέψουμε όλο το προηγούμενο στυλ κατά επανάληψη του ίδιου προγράμματος με τα ίδια τραγούδια της λαογραφίας της δεκαετίας του 70, εκθέτοντας στο κοινό της Ρίζας και Δεροπολης παλιά παραδοσιακά τραγούδια.
Μια μέρα μου παραπονευτήκαν τα κορίτσια.
-Κάθε χρόνο τα ίδια τραγούδια θα λέμε;
Όντος είχαν δίκιο. Τα παράπονα τα απευθύνθηκαν δίκαια σε μένα που ήμουν οργανωτής. Η ομάδα ήταν όλοι νέοι εθελοντές ηλικίας 16-7 χρονών που μόλις τελείωσαν το οχτάχρονο σχολείο.
Τους άφησα ελευθέρους να τραγουδούν και να χορεύουν εκτός προγράμματος απάνω στη σκηνή και πήγα στο τέλος της αίθουσας.
Κοιτούσα τις φυσιογνωμίες της ομάδας που δεν είχαν όλοι το ίδιο ταλέντο παρά την ίδια θέληση, και σκεφτόμουν να φτιάξω ένα τραγούδι που να μπορούν να το τραγουδούν ομαδικά καλύπτοντας ο ένας τα λάθη του άλλου. Έτσι κατά σύμπτωση μου κατέβει στο νου μου μια μελωδία στην οποία μέσα σε χρόνο ρεκόρ έρχονταν αυθόρμητα και οι στίχοι για το οποίο οι νέοι ενθουσιαστήκαν.
Τουλάχιστον την ώρα που κάναμε δοκιμές υπήρχε απόλυτη σοβαρότητα και πειθαρχεία.
Είχαμε αποκτήσει μια ευχάριστη παρέα που ξέραμε να ξεχωρίζουμε τον χρόνο ποτέ θα κάναμε χαβαλέ και ποτέ θα σοβαρευόμασταν.
Από τότε παραιτηθήκαν τα γνωστά τραγούδια που τραγουδούσαν κάθε χρόνο και επιμένανε μόνο σε νέες εκτελέσεις όπως και γινότανε.
Με το που τα τραγουδήσαμε για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό, αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήτανε ότι στην αίθουσα έπεσε απόλυτη ησυχία και το κοινό αφουγκράζονταν διψασμένο.
Στο τέλος αξιωθήκαμε με χειροκροτήματα και ατελείωτα εγκάρδια: -μπράβο!
Αυτό έδειξε ότι ο κόσμος είχε κουραστεί με τις επαναλήψεις των προηγουμένων τραγουδιών για το κόμμα και τον Ενβέρ Χότζια και το φανέρωσε με τη στάση του απέναντι στα κορίτσια και αγόρια της Γλύνας που ξέσπασαν τον πάγο με την παράδοση .
Το 1986 αυξήσαμε το πρόγραμμα στα λαογραφικό φεστιβάλ της περιοχής με νέα παραδοσιακά τραγούδια, με μια μικρή παρένθεση εδώ,ότι τα συνοδέψαμε με κλαρίνο λόγω εύκολης ερμηνείας από μια ομάδα που για πρώτη φορά άρχισε να απασχολείται με αυτά.
Όταν οι επιτυχίες μας κορυφώνονταν σε όλη αυτή την περίοδο και οι ειδικοί μας αξίωναν με το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 17 χωριά για χρόνια επί σειρά, άρχισαν κάποια στιγμή τα σαμποτάζ απέναντι στον όμιλο των νέων της Γλυνας.
Ειρθαν και μας απαγόρεψαν το πρόγραμμα, και δεν θα παίρναμε μέρος στις παραστάσεις αν δεν θα είχαμε τουλάχιστον ένα τραγούδι για το κόμμα.
Είχα κατέβη από τη σκηνή και έλεγα στον «λεγόμενο», ότι εμείς αυτά ξέρουμε και αυτά τραγουδάμε. Εσείς φέρτε τα δικά σας.
Εκείνη τη στιγμή τα αγόρια της ομάδας πήραν θάρρος από αυτά που είπα και κατέβησαν από τη σκηνή πετάζοντας τον έξω σπρώχνοντας.
Την επόμενη μέρα το πρόγραμμα σταμάτησε.
Το βράδυ είρθαν τέσσερα ανώτερα στελέχη της κουλτούρας της Κάτω Δεροπολης και μου ζήτησαν να μαζευτεί η ομάδα για να δουν το πρόγραμμα και την αιτία που έγινε η φασαρία.
Έτσι και έγινε. Σε χρόνο ρεκόρ μαζεύτηκε η ομάδα και αρχίσαμε το πρόγραμμα.
Στο τέλος οι ειδικοί ενθουσιασμένοι από την ποιότητα και παραδοσιακό περιεχόμενο μας συγχάρηκαν και μας είπαν καλή συνέχεια!
Διέταξαν τον υπεύθυνο της κουλτούρας της Ρίζας να ασχοληθεί ειδικά με τη Γλύνα όπως και έπραξε.
Η βοήθεια του ήταν σοβαρή εξαιρετική γιατί ήταν καλός γνώστης παλαιών παραδοσιακών τραγουδιών εμπλουτίζοντας το σύνολο περιεχομένου της ομάδας μας με παραδοσιακά τραγούδια.
Από τότε και μετά, τουλάχιστον το χωριό μου, τραγουδήσαμε μόνο παραδοσιακά τραγούδια με μια μικρή διαφορά ότι πολλά τα συνοδέψαμε με κλαρίνο για διευκόλυνση στην ερμηνεία τους.
Το ίδιο έγιναν διορθώσεις και στην ηχογράφηση του 1989 που έπρεπε εκείνη τη στιγμή πάνω στο στούντιο ηχογράφησης να αλλάξουμε κάτι στίχους για να γίνει επιτρεπτή η ηχογράφηση.

Χρήστος Γιάννης»Χίλια συγνώμη αν σας έγινα βαρετός.

photogli

Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ηλικία : 59
Registration date : 19/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από ΒΑΣΙΛΗΣ Την / Το Σαβ 01 Νοε 2008, 5:06 pm

PHOTOGLI Πολύ διαφωτιστικά όσα γράφεις. Και πολύ καλή η κουβέντα που άνοιξε εδώ. Σκέφτομαι όσα έγραψες. Σκέφτομαι πόσο σημαντικό ήταν να πείτε τα τραγούδια που εσείς θέλατε και όχι αυτά που σας επέβαλε το καθεστώς. Αναρωτιέμαι όμως και αν ήταν η μοναδική αλλοίωση στο τραγούδι τα τραγούδια που ήθελαν να επιβάλουν. ΔΕν ήταν κατά κάποιο τρόπο αλλοίωση και το ότι σας ζητούσαν νέα παραδοσιακά τραγουδια; Πως γένεται και νέα και παραδοσιακά; Και πως γένεται τραγούδι κατά παραγγελία και αυτό να είναι πραγματικά παράδοση; Και πως γένεται το παραδοσιακό τραγούδι, το πολυφωνικό, να τραγουδιέται σε φεστιβάλ και όχι στις συνθήκες γλεντιού και απλωσιάς που θέλουν αυτά τα τραγούδια; Πως γίνεταΙ το τραγούδι αυτό να θέλει παλαμάκια; Μήπως και όλα αυτά και άλλα πολλά δεν αλλοίωναν το τραγούδι; Ίσως σου φανούν παράξενα αυτά που γράφω αλλά αυτά τα ερωτήματα τα έχω. Μήπως, δηλαδή, τελικά σημαντικότερη ήταν η αλλοίωση από το που και πως τραγουδιότανε τα τραγούδια αυτά και όχι τόσο τα ίδια τα τραγούδια; Ερωτήματα για να συνεχίσουμε το διάλογο στέλνω.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 18
Registration date : 13/11/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από photogli Την / Το Σαβ 01 Νοε 2008, 7:49 pm

1-Έγραψα μακρύ κείμενο προηγούμενος για να σε κουράσω αλλά βλέπω ότι συμβαίνει το αντίθετο και μεταχειρίσεις τους λεπτούς τρόπους πειρασμού. Νομίζω πως τώρα θα σε κουράσω και δεν θα τα καταφέρεις να τα διαβάσεις όλα μπας και ηρεμίσω και εγώ λιγάκι. …Χιχι…καλό ε;

2-ΒΑΣΙΛΗΣ για να γράφω επώνυμα θα πει ότι έχω και πλήρη ευθύνη για ότι γράφω και αυτά που λέω τα γνωρίζει πολύ κόσμος που τα έζησε. Προσπαθώ να τα αναλύσω λίγο ποιο ευρύτερα τα όσα μου έγραψες και όποιος αντέξει να τα διαβάσει καλώς.

3-Το να πούμε τραγούδια που εμείς θέλαμε δεν μας το επίβαλε κάνεις, παρά ήτανε μια εσωτερική επιθυμία να ξεφύγουμε από την ρουτίνα των επαναληπτικών προγραμμάτων με το ίδιο θέμα και να δείξουμε στο κοινό κάτι το διαφορετικό
.
4- Το να καταφέρουμε να διεκδικήσομε τέτοιες επιθυμίες ήταν πολύ επικίνδυνο για μας αλλά η όλη προσπάθεια εκτός της φλογερής μας θέλησης ήτανε και η υποστήριξη από τον κόσμο και τους ανώτερους μου που τα καλοδεχτήκαν αυτά τα τραγούδια. Τότε άρχισαν οι μικροί ελιγμοί που αναφέρω παραπάνω.

5-Η περίπτωση που μας σταμάτησαν το πρόγραμμα δεν ήτανε από Αλβανούς αλλά από τους δικούς μας, από κάποιον που δεν θέλω να ονοματίσω εδώ που είχε διαφορετική τοποθέτηση από εμάς λόγω ιδεολογικής του θέση.

6-Η αλλοίωση έχει γίνει πριν πολλά χρόνια τουλάχιστον εγώ γνωρίζω ότι ξεκινάει μετά το 1960 με την ανασυγκρότηση των γεωργικών συνεταιρισμών που στη πορεία δημιούργησαν τοπικά και εθνικά φεστιβάλ με αντικατάσταση των παραδοσιακών με νέους στίχους. Εμείς προσπαθήσαμε να αναστήσουμε αυτά τα παραδοσιακά με τον τρόπο και ερμηνεία κατά απόδειξη των παλαιών που συμβουλευτήκαμε.

7-Όντος συμβαίνει πολλές φορές το τραγούδι να γίνεται κατά παραγγελιά, αλώστε είχαμε και την πείρα από τις προηγούμενες χρονιές που τα τραγούδια όλα ως τότε γινότανε κατά παραγγελιά για το κόμμα και την νέα ζωή. Έτσι έχει λειτουργήσει όλο σύστημα τα εκείνα χρόνια. Ο φόβος κυριαρχούσε. Αυτό τον καιρό αντί για τραγούδια για το κόμμα εμείς σκεφτήκαμε να τραγουδήσομε διαφορετικά όπως πράξαμε και όπως είναι γραμμένα στα αρχεία για το είδος οργάνωσης, ημέρα, τοποθεσία, ομάδα χωριού, το πρόγραμμα με τον ποσό των τραγουδιών και περιεχόμενο σε στίχους, και πολλά άλλα στοιχειά που δίναμε στους ανώτερους. Μόνο με τέτοια αποδειχτικά μπορεί κάποιος να μιλήσει για το οποιαδήποτε θέμα. Χωρίς στοιχειά οι αερολογίες είναι κάλπικες.

8-Παράδειγμα το τραγούδι για τα παιδιά της Γλύνας που δεν είναι πολυφωνικό, όπως και άλλα τύπου πολυφωνίας ,έτυχε της ίδιας τύχης να δημιουργηθεί μέσα σε πέντε λεπτά όπως αναφέρω και ποιο πάνω όπως και άλλα που δεν έχουν δημοσιευτεί και τα γνωρίζουν μόνο η ομάδα που τα τραγούδησε που βασίζονται στον πολυφωνικό τρόπο αλλά όχι συγκεκριμένου τραγουδιού. Δεν έχουν καμιά σχέση σε στίχους και μουσική με αλλά τραγούδια οποιοδήποτε είδους, γι’ αυτό, όντος είναι προσωπική δημιουργία.
Ποιος είπε ότι ο τρόπος των παραδοσιακών είναι απαραβίαστος και απαγορευουν νέες δημιουργίες αυτού του στυλ;
Που βλέπεις το περίεργο;

9-Τα πολυφωνικά τραγούδια δεν χάθηκαν αλλά παραλυθήκαν με την είσοδο του κλαρίνου. Στα γλεντια η νέοι προσπαθούσαν να δείξουν την δεξιοτεχνία τους με πεταχτούς χορούς και ούτε που άγγιζαν καν το πολυφωνικό

10-Μόνο απομονωμένες ομάδες μεγάλης ηλικίας που και που τραγουδούσαν στο καφενείο του χωριού, αλλά ποτέ στα γλέντια τις δεκαετίες του 70-80 Ποιο πριν έχω ακούσει ότι το πολυφωνικό και οι τραγουδιστοί χοροί όχι μόνο που ήτανε της μόδας αλλά ο κάθε χωριανός είχε και το δικό του τραγούδι κατά προτίμηση
Χάθηκε και από τους γάμους στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Αιτία έγιναν τα ντολιά που άρχισαν να γίνονται αντιπαθητικά σηκώνοντας το πρώτο για το κόμμα αντί τους νοικοκύρηδες, νεόνυμφα, κουμπάρους και πάει λέγοντας.

11-Στους γάμους συνηθίζονταν τα τραγούδια της τάβλας. Πολλοί λίγοι γνωρίζουν σήμερα από αυτά.

12-- Σημαντικότερο εκείνης της στιγμής δεν ήτανε η αλλοίωση γιατί αυτή έχει γίνει προ καιρού, αλλά η ανασυγκρότηση τους
Τραγουδήσαμε πολλά παραδοσιακά τραγούδια όπως μας τα είπαν:
1- «Τα τέσσερα τα πέντε τα εννιάδερφα»
2- «Μια παπαδιά στον αργαλειό»
3- «Μάρκο Μπότσαρη
4- «Κίνησαν τα καράβια»
5- «κόρη που πάνεις για νερό» και άλλα

13-Αυτά και πολλά άλλα σε εκείνη την εποχή είναι άξιο επαίνου γιατί ήτανε ασυνήθης. Τι να κάνεις; Έτσι είχε μάθει αυτό το λαό αυτό το σύστημα..
Όλοι υποχρεώνονταν να δώσουν το καλό παράδειγμα αγάπης προς το κόμμα, γιατί τα αετίσια μάτια παραμόνευαν.
Εδώ συνέβηκε και αυτό το παράξενο, που χειροκρότησαν παλιά παραδοσιακά τραγούδια που όπως έδειξε τα είχε ανάγκη αυτός ο λαός.

14-Μην τρελαθούμε και πούμε πως ανακαλύψαμε το παραδοσιακό πολυφωνικό τραγούδι. Αυτό ποτέ δεν έπαψε να μη τραγουδιέται ακόμα και χωρίς την παραμικρή αλλοίωση σε αυτά που δεν έθιγαν την κομμουνιστική προπαγάνδα ενώ τα υπόλοιπα δεν τα εκδήλωναν λόγω φοβίας.
Εμείς απλά τα τραγουδήσαμε δημόσια την εποχή που θα άρχιζε η χαλάρωση της φοβίας.

photogli

Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ηλικία : 59
Registration date : 19/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από photogli Την / Το Σαβ 01 Νοε 2008, 7:59 pm

Αυτη τη στιγμή στις 1 Νοεμβρίου το καναλι 902 μεταδινει πολυφωνικα της Δεροπολης.

photogli

Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ηλικία : 59
Registration date : 19/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Την / Το Σαβ 01 Νοε 2008, 8:06 pm

PHOTOGLI αυτό που βλέπεις είναι η εκπομπή μας και αυτά που βλέπεις είναι από το καλοκαιρινό μας πολυφωνικό αντάμωμα στην Ήπειρο. Ένα ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ που ταξιδεύει για μια ολόκληρη δεκαετία χωρίς σταματημό. Από εκεί είναι και τα περισσότερα βίντεο που προβάλονται εδώ, στο φόρουμ. bounce

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Registration date : 07/12/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από ΜΙΧΑΛΗΣ Π. Την / Το Σαβ 01 Νοε 2008, 8:33 pm

Δεν ξέρω τι πραγματικά ήταν προτιμότερο όσο αφορά στο πολυφωνικό τραγούδι. Σε ποια πλευρά των συνόρων είχε καλύτερη τύχη. Στην Ελλάδα περιθωριακό ήταν γεωγραφικά, ξεχασμένο και κρατικά. Έτσι έσβησε στα περισσότερα χωριά. Και αν δεν ήταν παλιότερα η Σαμίου και ο Καράς και αργότερα το πολυφωνικό φεστιβάλ ίσως να μην υπήρχε τίποτε πια. Στην Αλβανία υπήρχαν φεστιβάλ που βοηθούσαν να τραγουδιέται το πολυφωνικό έστω και σε όχι αυθεντικές συνθήκες. Έχει πέσει στα χέρια μου βιβλίο, επίσης, με δεροπολίτικα πολυφωνικά τραγούδια, κρατική έκδοση της τότε σοσιαλιστικής Αλβανίας. Αυτά βοήθησαν, οι τρόποι τους μπορεί να έβλαψαν. Μου κάνει, ας πούμε, εντύπωση που πολλοί από τους βορειοηπειρώτες που τραγουδούν σήμερα πολυφωνικά νοσταλγούν εκείνα τα φεστιβάλ. Οπότε κάτι καλό πρέπει να έκαναν και αυτά. Και αυτό καλό είναι να μην το ξεχνάμε και η κουβέντα να γίνει συγκριτικα και με το τι γινότανε το ίδιο διάστημα στην άλλη πλευρά των συνόρων. Και πολιτικά να το δεις, από εδώ τα περισσότερα από τα χρόνια του Χότζα είχαμε καθεστώτα είτε δικτατορικά είτε αστυνομοκρατικά με μισές ελευθερίες.

ΜΙΧΑΛΗΣ Π.

Αριθμός μηνυμάτων : 11
Registration date : 18/12/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: εθνικισμοί και πολυφωνικό τραγούδι

Δημοσίευση από photogli Την / Το Κυρ 02 Νοε 2008, 9:16 am

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ πολύ ωραία εκπομπή και πολύ καλή επαγγελματική παρουσίαση.
Το τηλέφωνο μου χτυπούσε συνέχεια από φίλους μου, λέγοντας μου να ανοίξω το κανάλι 902 που εκείνη τη στιγμή έδινε πολυφωνικά της Δερόπολης.
Ο κόσμος τα ζητάει, τα θέλει, τα αγαπάει τα νοσταλγεί.
Ένας τον άλλον πάρα πολλοί ειδοποιηθήκαν εκείνη τη στιγμή να ανοίξουν αυτό το κανάλι να δούνε την εκπομπή.
Η λαογραφία δεν έχει χρώμα. Η λαογραφία έχει ψυχή γεννημένη από ψυχή!
Ανακοινώστε την ημέρα και ώρα της εκπομπής.
Πολύ κόσμος από την ήπειρο διψά για τέτοιες εκπομπές.
Καλή συνέχεια! Ας κουραστούνε λιγάκι περσότερο όσοι αγαπάνε και ασχολούνται με το πολυφωνικό τραγούδι, και είμαι σίγουρος πως η καλλίτερη ανταμοιβή ήδη στάζει σταλίτσα τη σταλίτσα μέσα από τις καρδιές μας.
Μέρα με την ημέρα οι σταλίτσες αυτές πάνε να γίνουν ποτάμια!

photogli

Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ηλικία : 59
Registration date : 19/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης